tureckie nadziewane bakłażany Karnıyarık
przepisy

Karniyarik – nadziewane bakłażany

Karniyarik czyli nadziewane bakłażany to turecki klasyk, którego w polskich warunkach nie damy rady odtworzyć 1:1. Bakłażany które oryginalnie stosuje się w tym przepisie powinny być małe – wąskie i podłużne, bardziej przypominające małe cukinie. Nigdy nie udało mi się takich znaleźć ale nie przeszkadza mi to w odtworzeniu w domu ze składników jakie mam pod ręką. Przygotowane z większych warzyw danie nadal jest pyszne.


Składniki na 2 porcje

  • 2-3 średnie bakłażany (po ok. 300g każdy)
  • 300g mięsa mielonego wołowego
  • natka pietruszki (opcjonalnie)
  • 2 małe cebule
  • 1 średni pomidor
  • płaska łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ½ łyżeczki pulbiber lub szczypta ostrej mielonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • Łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • oliwa do smażenia

Sos pomidorowy:

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 200 ml (3/4 szkl) wody
  • 1 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki soli

Dodatkowo: 1 pomidor na wierzch

Wykonanie

1. Piekarnik nagrzać do 230st opcja termoobieg. Bakłażany umyć, ułożyć na blaszce i piec około 25 minut. Mają się upiec do miękkości, przy braku termoobiegu trzeba będzie piec dłużej.

2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwie.

3. Mięso mielone dodać do cebuli i smażyć ok 2-3 minuty aż zmieni kolor na brązowy.

4. Do mięsa dodać pokrojony drobno czosnek i przyprawy, wymieszać dokładnie.

5. Pomidory pokroić drobno i dodać do mięsa. Smażyć razem około 2-3 minuty.

6. Upieczone bakłażany wyjąć z piekarnika. Można lekko przestudzić żeby nie sparzyć się przy nadziewaniu.

7. Bakłażany należy naciąć wzdłuż, rozchylić i wyjąć z wewnątrz część upieczonego miąższu. Należy uważać żeby nie naciąć do samych końców bo wtedy farsz będzie uciekał. Wyjęty miąższ dodajemy do usmażonego mięsa i mieszamy.

8. Wydrążone bakłażany obsypujemy wewnątrz odrobiną soli i nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem. Przykrywamy plasterkami pomidorów. Zalewamy sosem (woda, sól, koncentrat, oliwa). Pieczemy przez 25-30 minut w 180st bez termoobiegu.

9. Podajemy z jogurtem i dobrym chlebem.

Z racji tego, że tureckie bakłażany są małe i wąskie nie piecze się ich wstępnie w piekarniku tylko obsmaża na głębokim tłuszczu. Nie da się dużych polskich bakłażanów w ten sam sposób przygotować, dlatego je piekę. Są tak samo smaczne i o wiele lżejsze

Smacznego!

Rada:

Gdyby nacięcia bakłażana były zbyt duże i spowodowały pęknięcie to można wykorzystać plaster pomidora i zrobić we w pękniętym miejscu łatę.

Jeśli podoba ci przepis na Karniyarik – nadziewane bakłażany sprawdź też:

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *