
GÜVEÇ – gulasz z bakłażana z mięsem
Zapraszam cię na duszonego bakłażana z mięsem wołowym z glinianego garnka. Długo gotowany na wolnym ogniu Güvec rozpływa się w ustach i pieści zmysły bogatym aromatem przypraw. Wspomnienie słonecznej Turcji w Twojej własnej kuchni. Smacznego 🙂
SKŁADNIKI
4 PORCJE
- 500g mięsa wołowego z kością
- 2 średnie bakłażany
- 2-3 średnie ziemniaki
- 1 duża papryka czerwona
- 2 średnie cebule
- 5 ząbków czosnku
- 2 średnie pomidory (lub kilka mniejszych)
- Oliwa
➡️ Sos:
- 50 ml wody
- Łyżka koncentratu pomidorowego
- Łyżka koncentratu (pasty) paprykowego
- Łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- Łyżeczka soli
- ½ łyżeczki papryki pul biber (lub spora szczypta ostrej mielonej)
WYKONANIE
1. Mięso pokroić w grubą kostkę, kość zachować do duszenia.
2. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
3. Paprykę i ziemniaki pokroić w średnią kostkę.
4. Pomidory pokroić na grubsze kawałki
5. Połączyć składniki na sos
6. Przygotować garnek, jeśli nie ma glinianego to stalowy z grubym dnem też jest w porządku
7. Na dno garnka wlać sporo oliwy i kłaść warstwami: mięso, cebulę, paprykę, bakłażana, ziemniaki, całe ząbki czosnku, pomidory, sos.
8. Przykryć i od zagotowania gotować na średnim ogniu około 20 minut.
9. Zmniejszyć ogień i dusić na najmniejszej mocy aż warzywa będę miękkie, około 2 godziny.
10. Należy pamiętać by mieszać od czasu do czasu.
11. Pod koniec można jeszcze doprawić solą według upodobań
Jeśli wszystko nie zmieści się na raz (tak jak u mnie), nie trzeba na siłę upychać, po około 10 minutach warzywa opadną i zrobi się trochę miejsca. Wtedy reszta składników się zmieści.
PROPOZYCJA PODANIA
Tradycyjnie Güveç podaje się z białym chlebem, doskonale smakuje z dodatkiem jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego.

Jeśli podoba ci przepis na GÜVEÇ sprawdź też:

