przepisy

GÜVEÇ – gulasz z bakłażana z mięsem

Zapraszam cię na duszonego bakłażana z mięsem wołowym z glinianego garnka. Długo gotowany na wolnym ogniu Güvec rozpływa się w ustach i pieści zmysły bogatym aromatem przypraw. Wspomnienie słonecznej Turcji w Twojej własnej kuchni. Smacznego 🙂


SKŁADNIKI

4 PORCJE

  • 500g mięsa wołowego z kością
  • 2 średnie bakłażany
  • 2-3 średnie ziemniaki
  • 1 duża papryka czerwona
  • 2 średnie cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 średnie pomidory (lub kilka mniejszych)
  • Oliwa

➡️ Sos:

  • 50 ml wody
  • Łyżka koncentratu pomidorowego
  • Łyżka koncentratu (pasty) paprykowego
  • Łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • Łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki papryki pul biber (lub spora szczypta ostrej mielonej)

WYKONANIE

1. Mięso pokroić w grubą kostkę, kość zachować do duszenia.

2. Cebulę pokroić w drobną kostkę.

3. Paprykę i ziemniaki pokroić w średnią kostkę.

4. Pomidory pokroić na grubsze kawałki

5. Połączyć składniki na sos

6. Przygotować garnek, jeśli nie ma glinianego to stalowy z grubym dnem też jest w porządku

7. Na dno garnka wlać sporo oliwy i kłaść warstwami: mięso, cebulę, paprykę, bakłażana, ziemniaki, całe ząbki czosnku, pomidory, sos.

8. Przykryć i od zagotowania gotować na średnim ogniu około 20 minut.

9. Zmniejszyć ogień i dusić na najmniejszej mocy aż warzywa będę miękkie, około 2 godziny.

10. Należy pamiętać by mieszać od czasu do czasu.

11. Pod koniec można jeszcze doprawić solą według upodobań

Jeśli wszystko nie zmieści się na raz (tak jak u mnie), nie trzeba na siłę upychać, po około 10 minutach warzywa opadną i zrobi się trochę miejsca. Wtedy reszta składników się zmieści.

PROPOZYCJA PODANIA

Tradycyjnie Güveç podaje się z białym chlebem, doskonale smakuje z dodatkiem jogurtu naturalnego, najlepiej greckiego.

Jeśli podoba ci przepis na GÜVEÇ sprawdź też:

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *