
Karniyarik – nadziewane bakłażany
Karniyarik czyli nadziewane bakłażany to turecki klasyk, którego w polskich warunkach nie damy rady odtworzyć 1:1. Bakłażany które oryginalnie stosuje się w tym przepisie powinny być małe – wąskie i podłużne, bardziej przypominające małe cukinie. Nigdy nie udało mi się takich znaleźć ale nie przeszkadza mi to w odtworzeniu w domu ze składników jakie mam pod ręką. Przygotowane z większych warzyw danie nadal jest pyszne.
Składniki na 2 porcje
- 2-3 średnie bakłażany (po ok. 300g każdy)
- 300g mięsa mielonego wołowego
- natka pietruszki (opcjonalnie)
- 2 małe cebule
- 1 średni pomidor
- płaska łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- ½ łyżeczki pulbiber lub szczypta ostrej mielonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- Łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- łyżka koncentratu pomidorowego
- oliwa do smażenia
Sos pomidorowy:
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 200 ml (3/4 szkl) wody
- 1 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki soli
Dodatkowo: 1 pomidor na wierzch
Wykonanie
1. Piekarnik nagrzać do 230st opcja termoobieg. Bakłażany umyć, ułożyć na blaszce i piec około 25 minut. Mają się upiec do miękkości, przy braku termoobiegu trzeba będzie piec dłużej.
2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oliwie.
3. Mięso mielone dodać do cebuli i smażyć ok 2-3 minuty aż zmieni kolor na brązowy.
4. Do mięsa dodać pokrojony drobno czosnek i przyprawy, wymieszać dokładnie.
5. Pomidory pokroić drobno i dodać do mięsa. Smażyć razem około 2-3 minuty.
6. Upieczone bakłażany wyjąć z piekarnika. Można lekko przestudzić żeby nie sparzyć się przy nadziewaniu.
7. Bakłażany należy naciąć wzdłuż, rozchylić i wyjąć z wewnątrz część upieczonego miąższu. Należy uważać żeby nie naciąć do samych końców bo wtedy farsz będzie uciekał. Wyjęty miąższ dodajemy do usmażonego mięsa i mieszamy.
8. Wydrążone bakłażany obsypujemy wewnątrz odrobiną soli i nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem. Przykrywamy plasterkami pomidorów. Zalewamy sosem (woda, sól, koncentrat, oliwa). Pieczemy przez 25-30 minut w 180st bez termoobiegu.
9. Podajemy z jogurtem i dobrym chlebem.
Z racji tego, że tureckie bakłażany są małe i wąskie nie piecze się ich wstępnie w piekarniku tylko obsmaża na głębokim tłuszczu. Nie da się dużych polskich bakłażanów w ten sam sposób przygotować, dlatego je piekę. Są tak samo smaczne i o wiele lżejsze
Smacznego!

Rada:
Gdyby nacięcia bakłażana były zbyt duże i spowodowały pęknięcie to można wykorzystać plaster pomidora i zrobić we w pękniętym miejscu łatę.
Jeśli podoba ci przepis na Karniyarik – nadziewane bakłażany sprawdź też:

