przepisy

Kuru Fasulye – gulasz z białej fasoli w szybkowarze

Prawdziwy klasyk kuchni tureckiej, który często pojawia się w rodzimych produkcjach filmowych. Zawsze jest ktoś, dla kogo kuru fasulye, podawane obowiązkowo z ryżem, jest daniem ulubionym. W zależnosci od upodobań gulasz może być bardziej wyrazisty w smaku lub łagodniejszy. Osobiście zawsze dodaję więcej przypraw żeby uniknąć mdłego i dla mnie nudnego smaku fasoli.

To danie nie jest robione z fasoli jaś, która już sama w sobie ma więcej aromatu. Do kuru fasulye wybieramy bardzo drobną białą fasolę, niezbyt u nas popularną. Wbrew pozorom bardzo łatwo ją kupić w dużych supermarketach albo małych tradycyjnych sklepach. Na próżno szukać jej jednak w popularnych dyskontach spożywczych.


Kuru Fasulye

składniki na 6 porcji

  • 500g drobnej białej fasoli (nie jaś)
  • 300g wołowiny (np. łopatka, antrykot, rozbratel)
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka koncentratu paprykowego
  • 7 szklanek gorącej wody (1,75l)
  • 1 i ½ -2 litry wody do namoczenia fasoli
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

  1. Dzień wcześniej przygotuj fasolę. Umyj, włóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Kiedy się zagotuje wyłącz palnik. Fasola powinna się w ten teraz namaczać przez noc.
  2. Następnego dnia odcedź fasolę, wodę z namaczania wylej. Zagotowanie wody sprawia, że fasola nie fermentuje, chroni to przed gazami.
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Oliwa ma pokryć dno patelni.
  4. Mięso pokrój w drobną kostkę, osusz papierem.
  5. Do zeszklonej cebuli dodaj mięso i smaż krótko tak żeby zmieniło kolor ale żeby nie spalić cebuli.
  6. Można osobno zeszklić cebulę i osobno obsmażyć mięso, w tym wypadku mięso można obsmażać bez tłuszczu na patelni z nieprzywieralną powłoką.
  7. Do podsmażonego mięsa z cebulą dodaj koncentrat paprykowy i pomidorowy oraz mieloną paprykę. Przesmaż krótko.
  8. Fasolę przełóż do szybkowara. Dodaj zawartość patelni. Zalej wodą. Dodaj sól i pieprz.
  9. Zamknij szczelnie szybkowar. U mnie jest taki dziubek który dźwigam do góry na czas zagotowywania, przez niego wydobywa się para. Zamykam go po wytworzeniu ciśnienia (wydobywa się dużo pary i słychać hałas).
  10. Doprowadź do zagotowania. Gdy zacznie wydawać charakterystyczny dźwięk, zmniejsz moc grzania, gotuj przez 30-40 minut. Czas zależy od rodzaju i ilości fasoli. Połowa porcji ugotuje się w 30 minut, pełna będzie wymagać 35-40.
  11. Po określonym czasie wstawić szybkowar do zlewu i zalewać zimną wodą, aż cała para zejdzie. Dopiero wtedy można bezpiecznie otworzyć.
  12. Na koniec można jeszcze doprawić solą i pieprzem według upodobań.
  13. Tradycyjnie w Turcji gulasz jest jedzony z ryżem i chlebem.

Smacznego!

Jeśli podoba ci przepis na Kuru Fasulye zobacz też:

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *