
Kuru Fasulye – gulasz z białej fasoli w szybkowarze
Prawdziwy klasyk kuchni tureckiej, który często pojawia się w rodzimych produkcjach filmowych. Zawsze jest ktoś, dla kogo kuru fasulye, podawane obowiązkowo z ryżem, jest daniem ulubionym. W zależnosci od upodobań gulasz może być bardziej wyrazisty w smaku lub łagodniejszy. Osobiście zawsze dodaję więcej przypraw żeby uniknąć mdłego i dla mnie nudnego smaku fasoli.
To danie nie jest robione z fasoli jaś, która już sama w sobie ma więcej aromatu. Do kuru fasulye wybieramy bardzo drobną białą fasolę, niezbyt u nas popularną. Wbrew pozorom bardzo łatwo ją kupić w dużych supermarketach albo małych tradycyjnych sklepach. Na próżno szukać jej jednak w popularnych dyskontach spożywczych.
Kuru Fasulye
składniki na 6 porcji
- 500g drobnej białej fasoli (nie jaś)
- 300g wołowiny (np. łopatka, antrykot, rozbratel)
- 1 duża cebula
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu paprykowego
- 7 szklanek gorącej wody (1,75l)
- 1 i ½ -2 litry wody do namoczenia fasoli
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
- Dzień wcześniej przygotuj fasolę. Umyj, włóż do garnka, zalej wodą i zagotuj. Kiedy się zagotuje wyłącz palnik. Fasola powinna się w ten teraz namaczać przez noc.
- Następnego dnia odcedź fasolę, wodę z namaczania wylej. Zagotowanie wody sprawia, że fasola nie fermentuje, chroni to przed gazami.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklić na oliwie. Oliwa ma pokryć dno patelni.
- Mięso pokrój w drobną kostkę, osusz papierem.
- Do zeszklonej cebuli dodaj mięso i smaż krótko tak żeby zmieniło kolor ale żeby nie spalić cebuli.
- Można osobno zeszklić cebulę i osobno obsmażyć mięso, w tym wypadku mięso można obsmażać bez tłuszczu na patelni z nieprzywieralną powłoką.
- Do podsmażonego mięsa z cebulą dodaj koncentrat paprykowy i pomidorowy oraz mieloną paprykę. Przesmaż krótko.
- Fasolę przełóż do szybkowara. Dodaj zawartość patelni. Zalej wodą. Dodaj sól i pieprz.
- Zamknij szczelnie szybkowar. U mnie jest taki dziubek który dźwigam do góry na czas zagotowywania, przez niego wydobywa się para. Zamykam go po wytworzeniu ciśnienia (wydobywa się dużo pary i słychać hałas).
- Doprowadź do zagotowania. Gdy zacznie wydawać charakterystyczny dźwięk, zmniejsz moc grzania, gotuj przez 30-40 minut. Czas zależy od rodzaju i ilości fasoli. Połowa porcji ugotuje się w 30 minut, pełna będzie wymagać 35-40.
- Po określonym czasie wstawić szybkowar do zlewu i zalewać zimną wodą, aż cała para zejdzie. Dopiero wtedy można bezpiecznie otworzyć.
- Na koniec można jeszcze doprawić solą i pieprzem według upodobań.
- Tradycyjnie w Turcji gulasz jest jedzony z ryżem i chlebem.
Smacznego!

Jeśli podoba ci przepis na Kuru Fasulye zobacz też:

