
Przepis na domową tortillę (lavas)
Składniki na 6 placków
- 2 szklanki mąki pszennej (500ml)
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 10g świeżych drożdży lub 1/2 łyżeczki suchych
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub 40g masła
Wykonanie
1. Drożdże rozpuścić w wodzie. W dużej misce do drożdży dodać resztę składników poza olejem. Połączyć łyżką.
2. Dodać olej i zagnięść ciasto. Około 3 minuty. Odstawić przykryte na około 20 minut.
3. Podzielić na 6 kulek. Każdą kulkę rozwałkować na cienki placek. Jeżeli używamy największej patelni placków będzie 6. Przy mniejszej średnicy warto zrobić 8.
4. Placki po rozwałkowaniu posypać mąką i wtedy można układać jeden na drugim by nie zajmowały miejsca. Bezpieczniej będzie rozłożyć je tak by nie nakładały się na siebie. Patelnię rozgrzać na mocnym ogniu. Kłaść placek i smażyć krótno z obu stron aż zmieni kolor na biały i lekko się przyrumieni. Zwykle obracam po 2 razy by się upewnić, że smażą się równo a nie palą.
5. Gotowe zawijać w ścierkę by nie stygły i nie wysychały.
Jeśli podoba ci przepis na Yağlama sprawdź też:

