tortilla lavas
przepisy

Przepis na domową tortillę (lavas)

Składniki na 6 placków

  • 2 szklanki mąki pszennej (500ml)
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 10g świeżych drożdży lub 1/2 łyżeczki suchych
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub 40g masła

Wykonanie

1. Drożdże rozpuścić w wodzie. W dużej misce do drożdży dodać resztę składników poza olejem. Połączyć łyżką.

2. Dodać olej i zagnięść ciasto. Około 3 minuty. Odstawić przykryte na około 20 minut.

3. Podzielić na 6 kulek. Każdą kulkę rozwałkować na cienki placek. Jeżeli używamy największej patelni placków będzie 6. Przy mniejszej średnicy warto zrobić 8.

4. Placki po rozwałkowaniu posypać mąką i wtedy można układać jeden na drugim by nie zajmowały miejsca. Bezpieczniej będzie rozłożyć je tak by nie nakładały się na siebie. Patelnię rozgrzać na mocnym ogniu. Kłaść placek i smażyć krótno z obu stron aż zmieni kolor na biały i lekko się przyrumieni. Zwykle obracam po 2 razy by się upewnić, że smażą się równo a nie palą.

5. Gotowe zawijać w ścierkę by nie stygły i nie wysychały.

Jeśli podoba ci przepis na Yağlama sprawdź też:

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *