
Sac Kebab (kavurma) – duszona wołowina z warzywami
Sac Kebab zamiennie nazywany też kavurma. Pomysł na szybką potrawę z mięsa i warzyw, która zachwyci nawet wybredne podniebienia. Nie wymaga marynowania ani długiego duszenia. Sekret leży w aromatycznych sezonowych warzywach i jakości mięsa. Najlepsze będzie to z rostbefu czy jagnięciny. Świetnie smakuje podane w przekrojonej na pół świeżej bułce paryskiej.
Składniki
na 4 porcje
500g antrykotu lub rostbefu
1 czerwona papryka
2-3 średnie cebula
3 ząbki czosnku
2 średnie pomidory lub 1 duży
Oliwa do smażenia
Płaska łyżeczka soli
Łyżeczka słodkiej mielonej papryki
1/3 łyżeczki pul biber
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
Wykonanie
1. Mięso pokroić w małą kostkę (ok 1cm). Powykrawać twarde ścięgna. Kawałki tłuszczu można wysmażyć na patelni i tłuszcz zużyć do duszenia mięsa.
2. Cebulę, paprykę, pomidory pokroić w średniej wielkości kostkę.
3. Czosnek pokroić w plasterki.
4. Mięso wrzucić na dużą rozgrzaną patelnię (może być wok, turecka patelnia do sac kebap albo zwykła) i smażyć na dużym ogniu na małej ilości oliwy aż zmieni kolor.
5. Kiedy większość wytrąconej z mięsa wody wyparuje dodać więcej oliwy oraz cebulę i smażyć.
6. Po minucie dodać paprykę i smażyć pod przykryciem kilka minut.
7. Dodać pomidory, przyprawy, czosnek i smażyć pod przykryciem od czasu do czasu mieszając około 10-15 minut aż do miękkości mięsa i warzyw. Gdyby w między czasie cały płyn wyparował podlać wodą.

Sac Kebab (kavurma) oryginalnie przyrządza się na specjalnej patelni o nazwie sac. Dlaczego – nie wiem. Nie czuję by dzięki temu potrawa zyskiwała na smaku dlatego zwykła patelnia z powodzeniem się nada.
Jeśli nie mamy dobrej jakości mięsa danie wyjdzie też z udźca wołowego lub innych kawałków wołowiny. Warto je jednak wtedy pokroić w jak najmniejsze kawałki by było miękkie.
W Turcji, ku mojemu zaskoczeniu nie przywiązuje się wielkiej wagi do miękkości mięsa.
Jeśli podoba ci przepis na GÜVEÇ sprawdź też:

