
Stek z antrykotu dla początkujących
To, czy przygotowanie steku jest trudne, będzie zależało od tego jak bardzo wymagający jest konsument. Dla koneserów potrzeba dobrej jakości wołowiny i kuchennego termometra do sprawdzenia stopnia wysmażenia mięsa. Jeżeli jednak jedyne czego chcemy to kawałek smażonej wołowiny w towarzystwie frytek i surówki to zadanie robi się o wiele prostrze. Jadłam steki w różnych miejscach i chyba tylko raz poczułam, że potrawa była smaczniejsza od mojego amatorskiego wykonania. Nie ma się czego bać – trzeba testować. Perfekcyjny stek to taki, który nam smakuje. Po kilku podejściach każdy znajduje swoją ulubioną wersję.
Składniki na 1-2 porcje
- 1 stek z antrykotu (200-300g)
- Sól
- Pieprz
- Olej do smażenia
Wykonanie
- Stek wyjmij z lodówki na 20 minut przed przygotowaniem.
- Wyjmij z opakowania i osusz dokładnie ręcznikiem papierowym.
- Posyp solą z obu stron (mięso nie stanie się twarde, to mit).
- Posmaruj mięso oliwą.
- Patelnię rozgrzej bardzo mocno.
- Smaż na wolnym ogniu z obu stron. Nie przewracaj mięsa ani nie dotykaj przed upływem wyznaczonego czasu. Mięso ma się skarmelizować.
- Jeżeli kawałek mięsa jest wyjątkowo gruby (3cm i więcej), wtedy smażąc po 4 minuty z każdej strony otrzymamy mięso wysmażone w stopniu rare (krwiste). Po 5 minut będzie to medium (średnio wysmażony), po 6-7 well done (dobrze wysmażony). Cieńsze kawałki (do 2 cm grubości) będą rare po 2 minutach smażenia z każdej strony, medium po 2,5-3 minutach, natomiast well done po 4-5 minutach.
- Po usmażeniu zdjąć mięso z patelni, położyć na kratce/sitku – żeby nie leżał w swoich sokach. Mięso musi teraz odpocząć 5 minut by soki się związały. Warto przykryć folią (nie obwijać) by nie wyschło.
- Dopiero po odpoczęciu można mięso posypać pieprzem i zacząć kroić, prostopadle do włókien.
Rady
- Mięso z białymi przerostami będzie miększe, kruchsze.
- Warto kupować mięso, które już dojrzało 21 dni, taka informacja znajduje się na opakowaniu.
- Informacja o długości smażenia podana na opakowaniu jest w większości przypadków dla początkujących w miarę prawidłowa.
- Po usmażeniu naciśnij lekko stek, jeśli jest bardzo miękki to będzie słabo wysmażony. Jeśli taka wersja ci nie odpowiada, możesz smażyć go dłużej. Pamiętaj, że zbyt krótko usmażony stek można później uratować, zbyt twardy już nie. Gdyby po odpoczęciu i pokrojeniu był krwisty a nie lubisz takiego mięsa, pokrój je na grube paski a następnie te paski wrzuć na rozgrzaną patelnię. Obsmaż krótko z każdej strony, stek wtedy pozostanie miękki i soczysty.

