
Sucuk – tradycyjna turecka kiełbasa: co to jest, do czego można ją użyć i jak ją przyrządzić?”
Sucuk, to popularna kiełbasa pochodząca z kuchni tureckiej, charakteryzująca się unikalnym smakiem i aromatem. W Polsce może być jeszcze mało znana, dlatego w tym artykule przybliżę jej definicję, różnorodne zastosowania oraz sposób przygotowania.
Co to jest sucuk?
Sucuk to rodzaj kiełbasy, tradycyjnie produkowanej w Turcji. Jest ona wytwarzana z surowego mięsa, najczęściej z wołowiny, które jest mieszane z dużą ilością przypraw. Charakterystyczne dodatki, takie jak czosnek, ziele angielskie, kumin, papryka nadają sucukowi jego unikalny smak i aromat. Kiełbasa jest marynowana i suszona przez pewien czas, aby osiągnęła odpowiednią konsystencję i smak.
Smak sucuka zależy od użytych przypraw, jakości składników i sposobu przygotowania, dlatego może się różnić w zależności od producenta lub regionu, z którego pochodzi.
Zastosowania sucuku
Sucuk jest bardzo popularnym w Turcji produktem kulinarnym i znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Oto kilka najpopularniejszych sposobów, na jakie można użyć sucuk:
Klasyczne tureckie śniadanie: Sucuk jest często serwowany jako element śniadania w Turcji. Może być smażony na patelni i podawany z jajkami, pomidorami, ogórkiem i chlebem.
Składnik pizzy: Sucuk może być używany jako składnik pizzy. Stosuje się go jako zamiennik salami.
Tost: Najpopularniejszy sposób na zjedzenie kiełbasy sucuk to podsmażenie jej krótko na patelni i użycie jej do tostów z serem. Nadaje im charakterystycznego smaku i cudownego aromatu.
Grill: Sucuk jedzony jest podobnie jak zwykła kiełbasa z grilla, jednak potrzebuje krótszego czasu smażenia.
Jak przyrządzić sucuk?
Sucuk jest bardzo prosty w przygotowaniu, wymaga bardzo krótkiego czasu obróbki
Smażenie na patelni: Najpopularniejszy sposób przyrządzania sucuku to smażenie na patelni. Wystarczy pokroić sucuk na plasterki lub w kostkę i usmażyć krótko na średnim ogniu z obu stron. Nie trzeba dodawać oleju na patelnię, ponieważ z kiełbasy wytopi się jej własny tłuszcz. Trzeba uważać też, aby nie smażyć zbyt długo sucuka, ponieważ może stać się twardy i suchy. W tej wersji można zjeść go z chlebem. Smakuje też świetnie gdy do podsmażonej kiełbasy dodamy jajka i przyżądzimy jajecznicę.
Grilowanie: Sucuk wystarczy przekroić na pół wzdłuż a później krótko upiec na grillu. Tak przypieczoną kiełbaskę wkłada się w chleb i zajada ze smakiem.
Można też przygotować szaszłyki. Pokrój sucuk na kawałki o grubości około 2cm.
Nadziej kawałki sucuka na patyczki do szaszłyków, pozostawiając trochę miejsca między każdym kawałkiem. Umieść szaszłyki na grillu i smaż przez około 2 minuty z każdej strony lub do momentu, aż sucuk będzie rumiany i chrupiący na zewnątrz.
Sucuk z grilla podawaj na gorąco jako dodatek do grillowanych warzyw i ryżu.
Jak zrobić sucuk w domu? – przepis
Składniki:
- 1 kilogram tłustej mielonej wołowiny
- 25 gram ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę
- 20g słodkiej mielonej papryki
- 10g ostrej mielonej papryki
- 10g mielonego kuminu
- 20 g soli kuchennej
- 30g mielonego ziela angielskiego
- 5 g mielonego czarnego pieprzu
- Naturalna osłonka do kiełbasy ok 1,5m
Wykonanie:
W dużej misce wymieszaj mieloną wołowinę, czosnek, słodką i ostrą paprykę, kminek, kolendrę, sól, czarny pieprz, płatki czerwonej papryki, ziele angielskie, cynamon i goździki. Dobrze wymieszaj, aż wszystkie składniki całkowicie się połączą.
Dodaj koncentrat pomidorowy do mieszanki mięsnej i ponownie wymieszaj.
Przykryj mieszankę mięsną folią i pozostaw w lodówce na noc, aby mięso się zamarynowało.
Naturalną osłonkę kiełbasy moczymy przed napełnianiem w ciepłej wodzie przez około 30 minut z dodatkiem octu.
Wyjmij mieszankę mięsną z lodówki i włóż ją do osłonki kiełbasy, upewniając się, że nie ma pęcherzyków powietrza. Końce osłonki związać sznurkiem kuchennym.
Formowanie:
opcja 1. Z masy odrywaj kawałki i formuj w kształt sucuków, owijając je folią spożywczą.
opcja 2: Naturalne osłonki osłonki do kiełbasy namocz w wodzie przez 30 minut lub przygotuj je według dołączonego przepisu. Masą napełniaj osłonki za pomocą specjalnej nakładki masarskiej do kiełbasy.
opcja 3: Butelkę z coca coli (jest dłuższa) lub podobnego napoju obetnij pozostawiając około 10 cm od strony zakrętki. Namoczone osłonki nawlecz w całości na szyjkę butelki a następnie napełniaj je mięsem spuszczając po odrobinię osłonkę z szyjki.
Napełnione osłonki należy zawiązać na końcówkach i odłożyć w przewiewne i chłonne miejsce do podsuszenia. Moje wisiały na otworzonym oknie przez 3 dni, temperatura na zewnątrz około 10st. Codziennie były spryskiwane wodą by zbyt szybko nie obeschły. Po 3 dniach podsuszone kiełbasy włożyłam do lodówki. Można je zamrozić.
W zakładach produkcyjnych sucuk jest podsuszany w piekarniku przez kilka godzin, dzięki temu nie nabiera tak ciemnej barwy jak na zdjęciu.
Po wyschnięciu sucuk można go przechowywać w lodówce do 2-3 tygodni.
W zakładach produkcyjnych sucuk jest podsuszany w piekarniku przez kilka godzin, dzięki temu nie nabiera tak ciemnej barwy jak na zdjęciu.

- Składniki wymieszaj i zagniataj kilka minut

- Składniki wymieszaj i zagniataj kilka Osłonkę do kiełbas namocz w wodzie, nawiń na szyjkę butelki (lub końcówkę maszynki do mielenia) i napychaj mięso w osłonkę

- Powietrza pozbędziesz się nakłówając kiełbasę wykałaczką i wyciskając je. Zwiąż kiełbasę na końcach i susz w chłodnym, przewiewnym miejscu przez 3 dni.


Sucuk po lewej stronie przygotowany został metodą domową. Jest suchy i ma ciemny kolor. Przypomina polską wędzoną kiełbasę.
Sucuk po prawej został zakupiony w sklepie. Ma inną barwę i konsystencję bo nie jest suszony na powietrzu. Ma w sobie więcej wody. Zwykle zawiera barwnik – np. sok z buraka.
To może Cię zainteresować

