
Turecka zapiekanka z mięsa mielonego i bakłażana
Zapraszam cię na moją ulubioną wersję musaki, z bakłażanem i ziemniakami po turecku. Jeżeli znasz tradycyjną grecką wersje to może cię zaskoczyć brak białego sosu i sera. Ja też byłam zaskoczona bo danie, które w Turcji nazywa się Musakka nie przypominało w ogóle tego, jakie znałam. Szybko skradła moje serce. Danie ma sporo aromatycznego sosu i bogaty smak. Wystarczy zamoczyć w sosie kawałek świeżej bagietki i jesteśmy w kulinarnym niebie. Doskonale smakuje z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Składniki na 4 porcje
- 2 średnie bakłażany ok. 600g
- 1/2kg obranych ziemniaków
- 300g mięsa mielonego
- 3 średnie pomidory
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała czerwona papryka
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego + 50ml wody
- łyżka soli do moczenia bakłażana
- ¼ łyżeczki soli do ziemniaków
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- oliwa z oliwek
Wykonanie
1. Bakłażany częściowo obrać ze skórki – wzdłóż bakłażana. Pozostawiać pasy skóry. W ten sposób bakłażan nie rozpadnie się ale też będzie łatwiej go jeść. Skórka jest smaczna i obieramy ją tylko dla ułatwienia gryzienia. Można ją zostawić.
2. Pokroić bakłażany na plastry grubości około 5mm. Przełożyć do miski, posolić, zalać zimną wodą i odstawić na około 20 minut.
3. Piekarnik rozgrzać do 200st termoobieg.
4. Bakłażany ułożyć na wyłożonej papierem blaszce, skropić oliwą z oliwek, ułożyć płasko na największej blaszce i piec około 10-15 minut.
5. Ziemniaki pokroić w plastry grubości około 3mm.
6. Po upieczeniu bakłażana skropić ziemniaki oliwą, posolić i podbiec podobnie jak bakłażana – układając płasko na blaszce i piec 10-15 min w 200st C. termoobieg.
7. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na oliwie. Dodać mięso mielone i smażyć aż mięso zmieni kolor.
8. Dodać drobno posiekany czosnek, sól, pieprz, słodką mieloną paprykę, drobno pokrojoną świeżą paprykę, podsmażyć. Dodać 1 pokrojony w kostkę pomidor, koncentrat rozmieszany z wodą, zagotować.
9. Pozostałe pomidory pokroić w cienkie plasterki – odłożyć, idą na górę zapiekanki
10. Przygotować naczynie do pieczenia np. forma, blaszka, naczynie żaroodporne. U mnie o wymiarach 33 cm x 23 cm. Może być mniejsze ale w przypadku większego naczynia trzeba zrobić z większej porcji bo byłoby zbyt cienko. Blaszkę warto wyłożyć papierem.
11. Składniki układać w naczyniu do zapiekania warstwami: ziemniaki, bakłażan, mięso, pomidory. Piec tym razem bez termoobiegu, przez 35-40 minut w 200st.





Rada.
Jeśli chcemy zwiększyć ilość zapiekanki można podwoić przepis albo zwiększyć ilość ziemniaków i/lub bakłażana. Wtedy można zrobić z nich drugą warstwę a mięso znajdzie się pomiędzy nimi. Wtedy potrawa jest mniej mięsna ale również smaczna i lżejsza.
Propozycja podania
Ta turecka zapiekanka podawana jest z jogurtem greckim i świeżym chlebem.
Smacznego!
Jeśli podoba ci przepis na GÜVEÇ sprawdź też:

