Yağlama
przepisy

Yağlama – przepis na turecką tortillę z sosem mięsnym

Pyszne danie pochodzące z Kayseri, miasta doskonale znanego wielbicielom narciarstwa. To tam mieści się góra Erciyes, będąca celem destynacji amatorów białego szaleństwa. Również w tym mieście lądują turyści udający się do Kapadocji.

Yalama, na którą przepis znajdziesz poniżej to świeże domowe przenne placki z długo gotowanym sosem mięsnym, podawany z gęstym jogurtem naturalnym. Niebo w gębie!

Yağlama skadniki na 4 porcje

  • 450g mięsa mielonego wołowego
  • 4 duże cebule
  • 4 duże pomidory
  • Duża papryka czerwona
  • Łyżka koncentratu pomidorowego
  • Łyżka przecieru (lub koncentratu) paprykowego (jeśli nie ma to nic się nie dzieje)
  • Łyżka słodkiej papryki mielonej
  • Łyżeczka pieprzu
  • 1-2 łyżeczki soli (przy mięsie z burgerów wystarczy jedna)
  • Olej do smażenia
  • Placki lavas 8-12 sztuk (zależy od rozmiaru)

Wykonanie:

  1. Wszystkie warzywa pokroić najdrobniej jak się da. Siekać tak długo aż się znudzi, a potem jeszcze trochę. Robot do siekania zniszczy smak warzyw, bo cebula i papryka zamiast się dusić będą się gotować.
  2. Cebulę zeszklić w sporej ilości oleju. Dodać paprykę i dusić przez kilka minut. Dodać mięso i smażyć aż przestanie być surowe. Dodać przyprawy, koncentrat, przecier i smażyć kilka minut. Na końcu dodać pomidory, wlać szklankę wody i dusić pod przykryciem 60-90 minut na bardzo małym ogniu. Im dłużej tym smaczniejsze, jak to przy każdym sosie pomidorowym.
  3. W wolnowarze 2,5 godziny przy najwyższej mocy.
  4. Dodatkowo jogurt naturalny typu greckiego, papryka pul biber (u mnie średnio ostry). Sos mięsny podajemy na plackach lavas (domowa tortilla). Przepis na nie znajdziesz w linku w opisie profilu.
  5. Możesz kupić tortillę, ale stracisz sporo smaku. Koniecznie naucz się robić swoją.

Przepis na domową tortillę (lavas)

Jeśli podoba ci przepis na Yağlama sprawdź też:

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *