
Yağlama – przepis na turecką tortillę z sosem mięsnym
Pyszne danie pochodzące z Kayseri, miasta doskonale znanego wielbicielom narciarstwa. To tam mieści się góra Erciyes, będąca celem destynacji amatorów białego szaleństwa. Również w tym mieście lądują turyści udający się do Kapadocji.
Yalama, na którą przepis znajdziesz poniżej to świeże domowe przenne placki z długo gotowanym sosem mięsnym, podawany z gęstym jogurtem naturalnym. Niebo w gębie!
Yağlama skadniki na 4 porcje
- 450g mięsa mielonego wołowego
- 4 duże cebule
- 4 duże pomidory
- Duża papryka czerwona
- Łyżka koncentratu pomidorowego
- Łyżka przecieru (lub koncentratu) paprykowego (jeśli nie ma to nic się nie dzieje)
- Łyżka słodkiej papryki mielonej
- Łyżeczka pieprzu
- 1-2 łyżeczki soli (przy mięsie z burgerów wystarczy jedna)
- Olej do smażenia
- Placki lavas 8-12 sztuk (zależy od rozmiaru)
Wykonanie:
- Wszystkie warzywa pokroić najdrobniej jak się da. Siekać tak długo aż się znudzi, a potem jeszcze trochę. Robot do siekania zniszczy smak warzyw, bo cebula i papryka zamiast się dusić będą się gotować.
- Cebulę zeszklić w sporej ilości oleju. Dodać paprykę i dusić przez kilka minut. Dodać mięso i smażyć aż przestanie być surowe. Dodać przyprawy, koncentrat, przecier i smażyć kilka minut. Na końcu dodać pomidory, wlać szklankę wody i dusić pod przykryciem 60-90 minut na bardzo małym ogniu. Im dłużej tym smaczniejsze, jak to przy każdym sosie pomidorowym.
- W wolnowarze 2,5 godziny przy najwyższej mocy.
- Dodatkowo jogurt naturalny typu greckiego, papryka pul biber (u mnie średnio ostry). Sos mięsny podajemy na plackach lavas (domowa tortilla). Przepis na nie znajdziesz w linku w opisie profilu.
- Możesz kupić tortillę, ale stracisz sporo smaku. Koniecznie naucz się robić swoją.
Przepis na domową tortillę (lavas)
Jeśli podoba ci przepis na Yağlama sprawdź też:

