
Ziemniaki z jajkiem po turecku
Kahvaltılık patatesli yumurta” Śniadaniowe jajka z ziemniakami” w dokładnym tłumaczeniu. Przepis do złudzenia przypomina hiszpański omlet z ziemniakami. Kto od kogo odgapił?
Często robię to sobie na wynos. Smakuje świetnie na zimno.
Składniki na 2 głodne osoby
- 2 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 4 jajka
- Kawałek świeżej papryki (opcjonalnie)
- olej do smażenia
- łyżeczka soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- opcjonalnie: oregano, słodka papryka
- do dekoracji: szczypiorek, natka pietruszki
Wykonanie
1. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Podobnie zrobić z cebulą.
2. Ziemniaki z cebulą smażyć na oleju pod przykryciem. Po kilku minutach dodać paprykę pokrojoną w kostkę i przyprawy (połowę soli zostawić do jaj). Dusić do miękkości.
3. Jajka rozbełtać, wlać do ziemniaków, smażyć aż się zetną.
4. Jeśli patelnia nie przywiera, omlet można przewrócić na drugą stronę. Omlet zsuwa się na talerz, potem przykrywa patelnią i odwraca. Przy większej porcji lub starszej patelni można przemieszać masę, smak będzie ten sam!
Smacznego!
Inne przepisy

